Ballersunited - the free basketball manager browser game  

Zurück   Ballersunited - the free basketball manager browser game > Not supported Languages > Polish Forum

Antwort

Themen-Optionen Ansicht
Alt 13.05.2009, 17:16
Free Account
Tomasz880 Tomasz880 ist offline

Standard Porządani zawodnicy

Witam.
Zastawia mnie jacy zawodnicy są tak na prawdę potrzbni w naszej drużynie - Jaki skill, wiek itp.

Mam zawodnika SG i przy moich taktykach najważniejsze skille dla niego to:

Podania, Drybling

Mój zawodnik ma do podań 23 do dryblingu 19... ale to nie ważne. Problem jest z podaniem. W relacjach ciągle mam napis "bad pass...Clark" bo tak się nazywa ten zawodnik. Czy 23 do podań to rzeczywiście tak mało? Ile wasz główny SG ma skilla podań?
Alt 13.05.2009, 17:26
Premium Account
KozakImprezowy KozakImprezowy ist offline
Moderator

Standard

Wbrew pozorom drybling ma wpływ na skuteczność podań Takze nie odcinaj swoich obserwacji od skilla dribb=19. Weź też pod uwagę ile z tych niecelnych podań kończy się stratami. Czasem bad pass po któym masz piłkę z boku jest lepszy niż celne podanie z niecelnym rzutem, fastbreak i 2pkt w plecy.. I tak dalej, i tak dalej...
Tak czy inaczej, moja podstawowa para rozgrywaków ma skille 28pass-27dribb oraz 27pass-29dribb.
Alt 13.05.2009, 17:29
Free Account

Standard

O tego nie wiedziałem...
Jaki ich wiek?
Alt 21.05.2009, 10:57
Premium Account
darkonza1 darkonza1 ist offline

Standard

Zitat:
Zitat von KozakImprezowy Beitrag anzeigen
Wbrew pozorom drybling ma wpływ na skuteczność podań
zaskakująca informacja
na to tez znasz równanie?

a czy na drybling wpływa umiejetność podawania?
jeśli tak to zacznę się obawiać czy na skutecznośc oddawanych rzutów nie wpływa równiez umiejetnośc blokowania albo zbiórki...
Alt 21.05.2009, 11:48
Premium Account
Moderator

Standard

Pisałem przecież, że

defense_mod = Defense-Skill (suma skilla obrony wszystkich obrońców którzy potencjalnie mogą wejść w linię podania) - 20 + Fitness_modifikator + xp_modifikator + Agressive Modifikator + Positons_modifikator - W100

Wydryblowany obrońca nie bierze udziału w akcji, przez co modyfikator obrońców w kalkulacji celnego podania jest wartośią niższą. Kiedyś dev_ray mi tłumaczył, że na tym właśnie polega zastosowanie karty 'Trap'. Nie widziałem różnicy pomiędzy użyciem karty a nie używaniem jej, skoro zarówno po udanym jak i nieudanym dryblingu ludzik z pilką ma do wyboru podanie albo rzut. Okazało się że właśnie w tym jest różnica, i dalsza część akcji może przebiegać inaczej w zależności od skuteczności dryblingu.

Co do blokowania, stawiam że skill block ma uzupełniający wpływ dla skilla obrony przy rzucie, właśnie podobnie jak drybling pośrednio wpływa na podania. Bo inaczej niby do czego taki block miałby być potrzebny, skoro faktycznych bloków w meczu jest 2-3 sztuki? Ale potwierdzenia tej informacji nie ma.
Alt 21.05.2009, 13:18
Premium Account

Standard

Zitat:
Zitat von KozakImprezowy Beitrag anzeigen
wszystkich obrońców którzy potencjalnie mogą wejść w linię podania
to jest dla mnie "nieokreślone" bo cieżko zrozumieć w jakiej akcji jacy to obrońcy

wracając do tematu:
z racji wysokiej skutecznosci dryblingów paradoksalnie opłaca się uzywac taktyk w których zawodnicy dryblują bo "osłabia" to obronę przeciwnika?

a mogłoby sie wydawać że najlepiej stosowac proste taktyki takie jak izolacja
z tej dyskusji wynika jednak że lepiej użyć jakiegoś bluestacka bo mozna wydryblować obrońców...
Alt 21.05.2009, 13:34
Premium Account
Moderator

Standard

W oryginale to zdanie brzmi:
Für Verteidiger die in den Pass eingreifen können (also alle die in der Nähe stehen)
i myślę że z założenia ma być nieokreślone, bo akcja akcji nierówna i pewnie w jakimś stopniu randomiser działa i w różnych akcjach różnych graczy uwzględnia lub nie.

Co do osłabiania obrony dryblingiem... może i coś w tym jest, tyle że na skuteczność dryblingu też musi być test i też może sie skończyć np. stratą. No i taktyki bez dryblingu są bardziej klarowne, wymagają mniej skilli itp więc tak czy inaczej uważam iż łatwiej nimi grać. Jakby nie patrzeć, skutecznosć tak podań jak i dryblingów ląduje gdzieś między 80 a 90% - czylijest bardzo wysoka. Z tym że ani jedno ani drugie celnego rzutu nie gwarantuje, więc aż tak mocno bym się tym aspektem nie podniecał.
Alt 26.05.2009, 19:07
Premium Account

Standard

na rynku jest ciekawy zawodnik, ma umiejetnośc rzutu za 2 na poziomie 46pkt...ciekawe jakby takiego wyposażyć w dunkera jak by grę ciągnął
piszę że ciekawe bo ja go nie zatrudnię więc się nie dowiem, będzie drogi jak cholera pewnie

analizując to co sie dzieje na rynku widze ze przyszłośc należy do zawodników "zadaniowych"
w przyszłości jak się ceny zawodników zbalansują można będzie zatrudnić ze 2 góra 3 gwiazdy a reszta to będzie łatanie składu zawodnikami z odpowiednimi cechami, to będzie bardzo ciekawe, bo będzie wymagało planowania i określenia z góry jakich cech u zawodnika będziemy potrzebowali
zawodnik który umie wszystko będzie koszmarnie drogi (bo każdy będzie sie rzucał na zawodnika z dużą siłą ogólną) w zamian będzie trzeba kupić na PF zawodnika który tylko dobrze rzuca, a już słabo zbiera i broni, i na C zawodnika który świetnie zbiera i broni ale beznadziejnie rzuca

właśnie zatrudniłem centra który ma niską siłę (pokazane było 13 ale po pierwszym treningu już ma 14) ale tak naprawdę siłę zaniża mu umiejetnośc podań, dryblingu i rzutów za trzy pkt które są bardzo niskie
w zasadzie środkowy o takich parametrach obrony, zbiórek i bloków ma średnio siłe 15-16...bo podwyższają mu ją często niepotrzebne umiejetności
a taki "udawany 13" dał się zatrudnic za 205 Euro mimo wzrostu 222

tak wogóle to szukałem centra który nie będzie umiał rzucać za 2 pkt (taki tylko do obrony) ale jakoś nie widziałem takich na rynku
taki przy sile 13-14 mógłby być w obronie lepszym niż jakaś 17-18-tka
Alt 27.05.2009, 09:13
Free Account

Standard

Marny na razie ten rynek transferowy. Nie ma juniorów więc nie ma młodych. Dużo jest średniaków... jeśli się pojawi ktoś dobry to się na niego wszyscy rzucają.
Alt 27.05.2009, 09:42
Premium Account

Standard

a na co Ci juniorzy?
z zyskiem nie sprzedasz...
na boisko nie wypuscisz bo są za słabi...
a pensyjkę trzeba płacić

zatrudnianie juniorów nie ma sensu - to obecnie paradoks tej gry
Antwort

Themen-Optionen
Ansicht